Waterput pompen

Pomp Grundfos / DAB / Well-pumps Aubia

Waterpompen

Een geschikte pomp voor elke waterput

Pompen voor waterputten

Wij leveren en plaatsen een uitgebreid gamma aan pompen voor huishoudelijk en industrieel gebruik van verschillende toonaangevende fabrikanten, zoals van o.a. Well-pumps AUBIA, Grundfos en DAB. Al onze pompen worden door ervaren vakmensen geplaatst. Eventuele herstellingen kunnen ter plaatse uitgevoerd worden of in onze werkplaats. Van de meeste pompen zijn wisselstukken voorradig. Een complete installatie, met een boring met pompinstallatie die door eenzelfde bedrijf wordt uitgevoerd is de beste garantie voor een perfect werkend systeem.

Bovengrondse pompen

De meest gangbare bovengrondse pompen voor grondwaterputten zijn centrifugaalpompen (zie verder). Er bestaan ook zuigerpompen. Deze zijn wel duurder, maar hebben nog altijd de beste aanzuigkracht.  Een bovengrondse pomp kan het water niet dieper wegzuigen dan ca 8 meter. Dat is een natuurwet. Als het waterpeil dieper staat zijn we verplicht om een onderwaterpomp te gebruiken.

Centrifugaalpompen

Een schroef draait rond in een kamer en door de middelpuntvliedende kracht ontstaat er een overdruk. Deze pomp wordt zelfaanzuigend als de centrifugaalpomp uitgebreid wordt met een injector-venturi-systeem. De Jet-pomp is een ideale waterpomp wanneer water wordt aangezogen uit waterputten met een waterpeil van maximum zes à acht meter diepte. Deze pompen hebben een werkdruk tot drie à vijf bar. Deze pomp, uitgerust met expansievat en drukschakelaar, wordt meestal geplaatst op kleine, manueel geboorde waterputten van vijf à tien meter diepte voor het sproeien van de tuin enz.

Centrifugaalpomp waterput

Onderwaterpompen

De meeste onderwaterpompen zijn centrifugaalpompen. Deze pompen hebben een hoog rendement en zijn geruisloos. Een onderwaterpomp kan een zeer diep waterpeil aan. De motor is ontwikkeld om onder water te functioneren en wordt met het putwater gekoeld. Hij is waterdicht verbonden met de elektrische onderwaterkabel. Alle delen van de driefasige pomp zijn uit roestvrijstaal vervaardigd. Ze is gemakkelijk te demonteren, te herstellen en te reinigen. Deze pompen zijn beschikbaar in debieten van twee à vijf m³/u voor huishoudelijk gebruik en tot debieten van meer dan 100 m³/u voor industrieel gebruik en tuinbouw. Voor beregeningsdoeleinden, bronbemaling, waterwinningsbedrijven en industrie met een groot waterverbruik wordt vaak geopteerd voor deze elegante pompen met een debiet tot 300 m³ per uur.

In overleg zoeken wij samen naar de meest geschikte onderwaterpomp.

De pomp wordt opgehangen aan een kunststofleiding met trekvaste koppelingen (of aan gegalvaniseerde of rvs-buizen). Bovenaan de putbuis is er een deksel met een doorvoer voor de elektriciteitsleiding en de leiding van het water.
Het is belangrijk dat dit deksel hermetisch afgesloten wordt om insijpelen van verontreinigd water te voorkomen.

Wij voorzien ook meestal een externe peilbuis (naast de stijgbuis van de geboorde put) om het waterpeil in rust of tijdens het pompen te kunnen meten met een peillint.  
Onderwaterpomp

Toebehoren bij pompen: drukexpansievaten

Een pomp hoeft niet constant te werken. Indien je ergens in huis een kraan opent, moet deze pomp wel automatisch aanspringen. Dit gebeurt door de inschakeling van een expansievat en een drukschakelaar. Als er water wordt afgenomen, stroomt er meteen water uit het hydrofoorvat. Omdat de inhoud van dit vat beperkt is, neemt de druk af tot de minimum afgestelde druk. De drukschakelaar stuurt vervolgens de pomp aan. Vanaf dit moment stroomt water via de pomp naar het drukvat en het aftappunt. Als de kraan wordt dichtgedraaid, zal de pomp het drukexpansievat verder volpompen tot de maximale druk bereikt wordt. De drukschakelaar schakelt de pomp terug uit. Het is belangrijk dat de inhoud van het vat aangepast is aan de capaciteit van de pomp om het teveel aan- en afslaan van de pomp te vermijden.

Wij opteren meestal voor de kunststof drukvaten (Wellmate, C2 Lite, Sesame) omdat ze van een uitzonderlijke kwaliteit zijn. Ze hebben bovendien een beperkt gewicht en zijn ook nog eens eenvoudig te plaatsen.

Drukexpansievat waterpomp

Verheyden is een familiebedrijf dat reeds 50 jaar actief is in verticale grondboringen. Wij hebben al meer dan 10.000 boringen met succes verricht, zowel voor particulieren, bedrijven als voor de Vlaamse Overheid. Wij boren putten om warmte of koude (geothermie) en (drink)water uit te winnen.